Pijn of spoed?

Wanneer u pijnklachten heeft, wacht dan niet tot de volgende controle, maar neem contact met ons op.

Pijnklachten

Bel ons bij pijnklachten indien mogelijk tussen 8.00 en 10.00 uur, zodat wij u eventueel dezelfde dag nog kunnen helpen. Indien de praktijk gesloten is hoort u op het antwoordapparaat het nummer van de dienstdoende tandarts.

foto: @lopkefotografie

Spoeddienst buiten de openingstijden

Buiten openingstijden is binnen de Bredase Tandartsenkring een spoeddienst geregeld. U kunt bellen met 076 – 520 9070, u wordt dan doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Tand los of uitgevallen

Directe zorg bij uitgevallen tanden:

  • Vind de tand zo snel mogelijk
  • Raak de wortel niet aan
  • Reinig, indien nodig en mogelijk, de tand met fysiologisch zout of melk
  • Plaats de tand zelf terug in de kaak en ga daarna zo snel mogelijk naar de tandarts

Als u de tand niet zelf terugplaatst, bewaar hem dan bij voorkeur in de mond of evt. in een glas met fysiologisch zout of water en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.

Bel ons direct 076 – 561 1049.

NB: indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.

Nabloeding bij tanden trekken

Wat kunt u zelf doen aan een nabloeding?

  • Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond leggen en uw mond stevig dicht bijten. Houd dit zeker dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u hierna niet hard met water spoelt of de wond met hard voedsel beschadigt, hierdoor kan de bloeding weer beginnen.
  • Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed heeft ingeslikt.
  • Blijft de wond ondanks deze poging toch bloeden, neem dan contact op met de behandelend tandarts, arts of polikliniek. Er kan dan opnieuw gehecht worden om de bloeding te stelpen.

Hoe u zelf een nabloeding zoveel mogelijk kunt voorkomen?

Zoals eerder gezegd kunt u een nabloeding na het trekken van een kies het beste voorkomen door een half uur na de behandeling stevig te blijven bijten op het gaasje dat door uw tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat u hard voedsel en te warme of koude dranken en spijzen vermijdt. Stop tijdelijk met roken, het liefst al enkele dagen voor de behandeling. En gebruik de eerste 24 uur geen alcoholische dranken. Probeert u bij het tandenpoetsen de wond te vermijden en de tanden en kiezen naast de wond alleen héél voorzichtig poetsen.

Informeer uw tandarts

Verder is het belangrijk dat u voor een chirurgische ingreep altijd uw tandarts op de hoogte brengt van de medicijnen die u gebruikt en van ziektes die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken! Voorbeelden van medicijnen die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Plavix, Marcoumar en Sintrom. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn Hemofilie A/B en bloedplaatjesstoornissen.